En ny omgång grönsakssalt🥄
När man väl har gjort ett örtsalt eller grönsakssalt så kan man inte få nog av de och det tar slut betydligt fortfare än man tror.
Idag var det dags för mig och min son att göra nytt grönsakssalt.
Jag fryser ofta in grönsaker i ca 1x1 cm stora bitar. Perfekt till soppor och grytor och till salt!
Grabben tyckte det var väldigt roligt att hälla i olika grönsaker från påsarna ner i kastrullen. Jag väljer att koka mina grönsaker för att få bort ev bakterier eller om de är några skadedjur.
Denna gången blev det följande grönsaker:
80g rotselleri
75g selleri
60g purjolök
45g kålrot
70g rödbeta
1 msk basilika
1 dl vatten
1,5 dl salt
Jag gör mitt salt såhär:
Blanda de grönsaker som du vill ska ingå i saltet och lägg dom i en kastrull. Häll på 1 dl vatten och koka ner på låg/medel temperatur under lock tills det blir mosigt. Försök koka ut så mycket vatten som möjligt.
Mosa eller mixa grönsaksblandningen. I med massan i kastrullen igen och koka bort mer vatten och rosta massan lätt så framhävs smakerna mer. Låt svalna.
Blanda sedan massan med saltet och bre ut smeten på en plåt med bakplåtspapper så tunt som möjligt och sätt in i ugnen på MAX 50 grader med luckan på glänt tills saltet är helt torrt. Klart!
Jag förvarar mina salt i en glasburk med tyglock.