En annan odlare

Odling från start. Mitt mål är att bli självförsörjande på frukt och grönt, lära min son vart maten kommer ifrån och få laga god mat av det jag odlat. Att leva mitt liv på mitt sätt.

2 dagar efter sådd

Publicerad 2018-10-31 18:09:29 i Övrigt,

Ja, egentligen såg jag redan igår kväll att mina pak choi var påväg upp. Men det är endå helt otroligt att de gror efter bara 1-2 dagar! Även ärtorna har tittat fram nu. Underbart!
 
 
Frågan är om jag inte ska sätta mer ärtor om ca 1 vecka istället för om två? 
 
Även några dillfröer hade idag redan börjat gro. Känslan är så härlig när man kan odla sin egen mat! 
Visst tar det upp mycket plats. Hela köksfönstret och ena stora köksbänken blir snart belamrade.
 
Läste att flera redan börjar så tomater av små varianter, kan ju erkänna att det kliar lite i fingrarna men frågan är bara om det verkligen blir bra plantor. Jag brukar så tomat, chili, rotselleri och kronärtskocka sedan ev lite purjolök om jag inte kan låta bli.
 
vad sår ni inomhus eller utomhus nu?
 

Mangold i mixade nyanser

Publicerad 2018-10-31 07:00:00 i Mat, Trädgård,

 
Har ni testat att äta mangold? 
Jag föredrar att steka det, själva bladet blir lite spenat och stjälken tillreds som sparris:)
 
Det är en god gröda som finns i många olika färgstarka nyanser. 
God med vitlök och rostade hasselnötter toppat med fingsalt och god halländsk rapsolja. 
Eller varför inte i lite lasange eller gratäng? Mums!
 
Dessutom är mangold lättodlat och väldigt tålig. Den går att övervintra och skjuter den upp nya stjälkar runt februari månad.  
 
Väldigt tacksam och går att odla både inne och ute.
 
 

Liknande inlägg

Inlagda ingrid marie äpplen

Publicerad 2018-10-30 14:29:00 i Mat,

 
 
 
Smarrigt recept på inlagda juliga Ingrid marie äpplen.
 
Ingridienser:
ca 10 Ingrid Marie äpplen
1 L vatten
1350g socker
2 msk vaniljsocker
2 kanelstänger
1 apelsin
1,5 msk nejlikor
 
Gör såhär:
skala äpplena, gärna så dom får lite mönster och lägg dom tillsammans med kanelen i en väl rengjord glasburk men knäpplock och gummiring.
 
 
 
koka upp lagen med socker, vatten,vaniljsocker, apelsinsaft och apelsin zest och nejlikor. 
När lagen kokat några minuter hälls den över äpplena. Stäng locket och ställ sedan burken/burkarna i en kastrull med vatten o h koka sedan ca 30 min så att burkarna blir väl konserverade. 
 
Rekommenderar att dom får stå och gotta till sig några veckor , jag kommer öppna min vid advent :)🍎
 
 
Servera med glass eller grädde 🍎🍎🍎

Om

Min profilbild

En annan odlare

Nina heter jag och bor med min son på 3 år i odlingszon 1-2. Min förhoppning är att kunna leva på mitt odlande till den grad att jag och mitt hushåll kan livnära oss på min odling. Jag är utbildad florist och har ett eget företag inom hantverk. www.pepperminttwist.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela