Mumsigt morotsbröd!
Detta är ett enkelt recept på morotsbröd som är enkelt att variera. Denna gången blev det med morötter i men det går lika bra med tillexempel zuchini eller palsternacka.
Så här bakar jag brödet:
ugnstemp: 250 grader
ingridienser:
50 g jäst
5 dl mjölk
1/2 dl matolja
3 tsk salt
3/4 dl honung
3 dl morötter, rivna
3 dl grovmalet grahams mjöl
9 dl vetemjöl
+topping( ex salt, frön mm)
Gör såhär:
Smula jästen och sätt i honung och låt stå till jästen börjar smälta.
Värm mjölktill 37 grader och tillsätt i jästen.
Häll i olja, salt, morötter, honung och rör runt. Tillsätt sedan mjölen och knåda i maskin minst 10 minuter. Degen ska vara ganska lös.
Jäs under bakduk i 30 min.
Platta ut bröden i en oljad form ca 30x40 cm och jäs i 30 min.
Skär rutor i önskad storlek med en vass kniv och pensla sedan med mjölk och strö över toppingen. Sätt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svaln under duk.