En annan odlare

Odling från start. Mitt mål är att bli självförsörjande på frukt och grönt, lära min son vart maten kommer ifrån och få laga god mat av det jag odlat. Att leva mitt liv på mitt sätt.

En ny omgång grönsakssalt🥄

Publicerad 2018-11-07 14:07:00 i Mat,

 
När man väl har gjort ett örtsalt eller grönsakssalt så kan man inte få nog av de och det tar slut betydligt fortfare än man tror. 
Idag var det dags för mig och min son att göra nytt grönsakssalt. 
Jag fryser ofta in grönsaker i ca 1x1 cm stora bitar. Perfekt till soppor och grytor och till salt!
Grabben tyckte det var väldigt roligt att hälla i olika grönsaker från påsarna ner i kastrullen. Jag väljer att koka mina grönsaker för att få bort ev bakterier eller om de är några skadedjur.
 
 
Denna gången blev det följande grönsaker:
80g rotselleri

75g selleri

60g purjolök

45g kålrot

70g rödbeta

1 msk basilika 

1 dl vatten

1,5 dl salt

 
Jag gör mitt salt såhär:
Blanda de grönsaker som du vill ska ingå i saltet och lägg dom i en kastrull. Häll på 1 dl vatten och koka ner på låg/medel temperatur under lock tills det blir mosigt. Försök koka ut så mycket vatten som möjligt.
 
Mosa eller mixa grönsaksblandningen. I med massan i kastrullen igen och koka bort mer vatten och rosta massan lätt så framhävs smakerna mer. Låt svalna.
 
 
 
Blanda sedan massan med saltet och bre ut smeten på en plåt med bakplåtspapper så tunt som möjligt och sätt in i ugnen på MAX 50 grader med luckan på glänt tills saltet är helt torrt. Klart!
Jag förvarar mina salt i en glasburk med tyglock.
 
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

En annan odlare

Nina heter jag och bor med min son på 3 år i kungsäter, odlingszon 1-2. Min förhoppning är att kunna leva på mitt odlande till den grad att jag och mitt hushåll kan livnära oss på min odling. Jag är utbildad florist och har ett eget företag inom hantverk. www.pepperminttwist.se

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela