Flankstek med bakad potatis och café de paris
Ett mellan inlägg innan fröerna så måste jag tipsa om fredags middagen vi åt idag!
Flankstek med ombakad potatis och en kall café de paris sås! Gudomligt gott!
3 personer
flankstek:
1 rejäl nypa Tomatsalt ( eller örtsalt)
400g flankstek
Ca 2 msk halländsk rapsolja
1 apelsin
Peppar
smör att steka i
ombakad potatis:
3 bakpotatisar
1 msk smör
3 msk hackad gräslök
3 msk cream fraiche
1/2 dl + 1 dl riven lagrad ost
salt
peppar
sås:
1 stor vitlöksklyfta
1 dl cream fraiche
2 msk hackad persilja
1 msk sweet chili
2 tsk tomatpuré
1 tsk curry
1tsk torkad timjan
1 tsk torkad dragon
salt och peppar
1/2 tsk apelsin zest
2 msk apelsin juice färsk
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader. Nagga bakpotatisen och slå in den i ugnsfolie och sätt in paketen i ugnen I ca 60-90 min.
Lägg ut flanksteken så den blir rumstempererad.
Ringla över 1 msk av rapsoljan och gnid in köttet med saltet och pepparn.
Blanda alla ingredienser till såsen i en skål, spara en halva av apelsinen till köttet och ställ kallt.
När potatisen är klar gröps den ur ( spara lite i kanterna för extra stadga) och lägg i en skål. Blanda i salt, peppar, smör, 1/2 dl ost, cream fraiche, gräslök och lägg tillbaka potatisen i bakpotatisarna. Tillsätt 1 dl ost ovanpå bakpotatisarna och sätt in i ugnen till de får en gyllenbrun färg.
Stek den sparade apelsinhalvan på hög värme tills den fått en gyllene färg. Lägg den sedan åt sidan.
Stek köttet i smör och olja på hög värme, ca 2-3 min på varje sida och pressa apelsinen juicen ovanpå och låt sedan kötten vila på en skärbräda.
När bakpotatisen är klar så skär då upp kötten i tunna skivor. Servera med goda grönsaker.